[...] podwyższa poziom cukru we krwi. To tak na logikę, gdy spożywamy dużo cukru to wydziela się też insuliny który obniża cukier we krwi i znów łakniemy węgli. Gdy spożywamy mało węglowodanów to mamy niski poziom cukru we krwi i mi się zdaje ale to tylko subiektywna wypowiedż, wtedy wydziela sie somatropinka i inne hormony które ten cukier [...]
[...] Aspartam jest sztucznie otrzymywanym środkiem słodzącym. Jest 150 razy słodszy od sacharozy (cukru stołowego). Jednak w temperaturze powyżej 150 stopni Celsjusza jest mało stabilny, dlatego nie jest stosowany przy pieczeniu. Chemicznie jest estrem metylowym dipeptydu aspartylofenyloalaniny (H-Asp-Phe-OMe). Budowa ta wskazuje na to, że w [...]
[...] udział kwasów tłuszczowych. Dania wegetariańskie zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych natomiast więcej nienasyconego oleju. Spożywają zatem za dużo omega 6 a za mało omega 3 ; w wypadku gdy nie jedzą regularnie oleju lnianego. Weganie nie spożywają w ogóle pokarmów zwierzęcych i powinni swoje zapotrzebowanie na nasycony tłuszcz, [...]
[...] anaerobowego) to praca, podczas której energia dla pracujących mięśni dostarczana jest w wyniku przemian tlenowych. Stosowany jest w celu wypracowania tzw. wydolności (wytrzymałości) tlenowej lub w celu redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej. To rozróżnienie jest bardzo istotne, ponieważ trening w celu poprawy wydolności tlenowej ustroju, [...]
[...] organizmu kwasu ,mlekowego i toksycznego amoniaku – oba związki powodują szybsze zmęczenie i wyczerpanie zapasów energi w naszym organizmie. Gdyby tego było mało Cytrulina podnosi również stężenie ATP w pracujących mięśniach i przyspiesza regenerację fosfokreatyny w okresie powysiłkowym! - L-Norwalina – związek [...]
[...] Inne badania, przeprowadzone także w USA, wśród kobiet, pijących 4 filiżanki kawy dziennie, wskazywały zwiększoną podatność na złamania, w porównaniu do kobiet pijących mało kawy lub wcale. Ogólnie można uznać, iż ryzykowne jest nadużywanie kawy, przy jednoczesnym zbyt niskim spożyciu wapnia. Dlatego jest jedna rada dla miłośników, a [...]
[...] inhibitorów aromatazy w leczeniu uzupełniającym hormonozależnego nowotworu sutka, zostanie opublikowane najwcześniej w listopadzie 2006 roku. 26. Starsi ludzie piją za mało wody Osoby starsze zwykle piją za mało płynów, co prowadzi do odwodnienia, szczególnie niebezpiecznego podczas upałów - przypomina artykuł zamieszczony na łamach [...]
[...] go przechowuje? (Ktoś z widowni zasugerował glikogen)... Glikogen? Ile glikogenu przechowujemy? Czy wiecie, ile glikogenu znajduje się w organizmie w danej chwili? Bardzo mało. Cały glikogen z wątroby razem z całym glikogenem z mięśni nie wystarczyłby do przeżycia nawet jednego dnia. A kiedy już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest [...]
CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] komórek i powoduje brak odpowiedniej ilości tlenu niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. .. To że cukier źle wpływa na zęby o tym wiemy już od dawna, jednak mało zastanawiamy się nad tym, jak wpływa on na nasz organizm. Od dzieciństwa przyzwyczajeni do cukru w formie słodyczy, lodów napoi, nie zdajemy sobie sprawy, że sami [...]
"Kompleksowe reparaty mineralno-witaminowe są właśnie dla tych, którzy nie mają ani czasu, ani ochoty, ani możliwości komponowania diety z dziesiątków produktów lub monopreparatów pod względem włąściwej zawartości witamin, minerałów i innych mikroskładników pokarmowych." wiec moge uznać, że to bedzie bezpieczne jesli poza tymi multi... [...]
[...] ponieważ nie istnieje żadna standaryzacja ekstraktów. W rzeczywistości, przeprowadzone ostatnio śledztwo wykazało, że większość dostępnych preparatów posiada bardzo mało lub wcale prawdziwej johimbiny (37). Nawet po mocniejszych preparatach ludzie doznają w wyższym stopniu niepożądanego działania zioła Johimbe w porównaniu do czystej [...]
[...] migreny, głód słodkiego, to skutki tych procesów, a kolejna konsekwencja to liczne choroby. W takich sytuacjach nasz mózg przełącza się na oszczędzanie energii, której ma za mało. A w efekcie mamy zaburzenia pamięci, szybkie męczenie się, niecierpliwość, nadpobudliwość, problemy z nauką, patologie, przestępczość, skłonności do agresji i [...]
[...] czyli 1,89 litra na dzień. Muszę to ilość rozdzielić przez dzień i przyswaja mi to trochę problemów. Troszkę wody do śniadania, troszkę do lanczu i obiadu. Zdecydowanie za mało wody... Mam suchość w ustach. Czuje się odwodniony. Czas na pierwszą gorącą kąpiel. Ogólnie uwielbiam kąpiele ale ta była inna. Według dr. Berardi gorąca kąpiel to taka [...]
[...] bo witaminy z grupy B biorą udział w przemianach energetycznych, co pozwoli rozpocząć dzień z energią. Witamina E też jest bardzo fajnym bonusem, ponieważ często jest jej mało w diecie. Jako że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, to pasowałoby je spożywać w obecności jakiegoś tłuszczu, jednak osoby z problemami trawiennymi powinny [...]
[...] metabolizm by wydatkować tejże energii więcej. Paradoksalnie zwiększając ilość jedzenia pobudzamy nasz metabolizm do większej pracy; oczywiście w przypadku gdy ktoś je za mało. Zgodzę się z Touche, że każdy człowiek jest inny, ma inną przemianę materii i niekoniecznie jakiś typ diety będzie się sprawdzać u każdego. Jednak od czegoś trzeba [...]
[...] kurecję. Póki co czuję się dobrze. Eh wczoraj narty, dziś po treningu też narty. Korzystam jak mogę ze śniegu i pogody, ale chyba powinnam się uczyć, sesja a moje projekty mało co tknięte@-| ___________ 1. Na wyciągu w Puławach. 2. Zalany brzuch po treningu. 3. Barszcz czerwony z cieciorką\-) 4. Na wyciągu w Ustrzykach Dolnych. [...]
[...] do glikogenu w wątrobie i ostatecznie przemieniona do glukozy na energię. Zapamiętaj, jednak, że wszystkimi przekształceniami w organizmie kierują enzymy. Wątroba ma bardzo mało enzymu przekształcającego fruktozę. Większość osób może jedynie przetworzyć około 200 kalorii (50 g) fruktozy do glikogenu przez okres 24 godzin. Następnie, fruktoza [...]
Powiem, ze w Twoim wypadku na poczatku zaczalbym dosc ostroznie. Ze wzgledu na fakt, ze szlakow metabolicznych nie masz wycwiczonych, ktore pomagaja w pozyskiwaniu energii z tluszczow. Dlatego na razie obnizylbym spozycie napojow slodzonych cukrem (gazowane jak coca cola, kawa z syropami, herbate itp) lub zamienil je na napoje slodzone slodzikami, [...]